Persbericht

België neemt de leiding inzake autonome wagens

Minister van Mobiliteit François Bellot heeft gisteren bij de Verenigde Naties in Genève zijn strategie voorgelegd aan het Comité Binnenlands Vervoer (dat zijn 70ste verjaardag vierde) om vanaf 2020 van België het Europees laboratorium van de nieuw technologieën voor autonome en geconnecteerde wagens te maken.

De Minister van Mobiliteit heeft de talrijke troeven van ons land als zetel van de Europese instellingen en belangrijkste logistiek knooppunt in Europa in herinnering gebracht. Zo huisvest België onder meer het geïntegreerd logistiek centrum van Galileo, het netwerk voor satelliet-geolokalisatie, en is de automobielnijverheid er uitdrukkelijk aanwezig.

België is ook één van de landen waar de verkeersoverlast het zwaarst is. Binnen deze context vormt een versnelde ontwikkeling van nieuwe technologieën en van mobiliteitsdiensten een prioriteit voor François Bellot: "Dit moet bijdragen tot het verhogen van de verkeersveiligheid, tot het halen van de internationale klimaatdoelstellingen, tot het teweegbrengen van een radicale mentaliteitsverandering (noodzakelijke voorwaarde voor een modal shift), en tegelijk tot het verminderen van de congestie op onze wegen zoals onder meer in Nederland is gebeurd. Verder staat de ontwikkeling van deze technologieën evenwel ook garant voor economische groei en tewerkstelling in België!"  

België is al een van de beste Europese leerlingen op dat gebied.  In 2016 heeft de Belgische regering een "code of practice" goedgekeurd en de wegcode gemoderniseerd teneinde de constructeurs ertoe aan te moedigen hun autonome wagens op Belgische wegen uit te testen.

Bovendien werd onlangs een nieuw interfederaal kennis- en expertisecentrum opgericht. Dit centrum moet onder meer een ITS-actieplan voor de mobiliteit van de toekomst finaliseren. 

Federaal Minister van Mobiliteit François Bellot wil België een voortrekkersrol laten spelen inzake deze nieuwe technologieën en deed dan ook bij de Verenigde Naties en de Europese Commissie een oproep tot het instellen van een soepel en ambitieus kader ter ondersteuning van de industrie van de autonome wagens. Minister Bellot: "De Verenigde Naties moeten, via het Verdrag van Wenen, het gebruik en de uitrol van deze voertuigen met het hoogste niveau van autonomie mogelijk maken vanaf 2020. Dat is de reden waarom België een ontwerpamendement voor artikel 8 van het Verdrag van Wenen heeft ingediend, dat tot het toelaten van wagens zonder chauffeur voorziet."

In Geneve heeft Minister Bellot tevens gepleit voor het beveiligen van de boordsystemen en het bestraffen van alle mogelijke vormen van hacking, en voor het aanmoedigen van de overheidssector (via zijn 'open data'-beleid), maar ook van privé-industrieën, om hun gegevens mee te delen (die door de geconnecteerde voertuigen verzameld worden). Het betreft waardevolle gegevens om de mobiliteit te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen. Tot slot wil François Bellot eveneens de verantwoordelijkheden bij een ongeval duidelijker identificeren, in samenwerking met de verzekeringssector.