Minister François Bellot: ‘Stemming in de Kamer: de continuïteit van de dienstverlening in geval van staking is binnenkort een feit'
De Kamer heeft op 16 november 2017 in plenaire zitting het ontwerp van wet betreffende de continuïteit van de dienstverlening inzake het personenvervoer per spoor in geval van staking goedgekeurd. Dit mechanisme maakt het mogelijk om met het beschikbare, niet-stakende personeel bij stakingen treinen in te leggen via een aangepast vervoersaanbod voor de reizigers.
"De Regering heeft 2,5 jaar alle kansen gegeven aan het overleg binnen de spoorwegen om een werkbaar systeem voor een continuïteit van de dienstverlening in het geval van stakingen uit te werken. Ik heb begin 2017 moeten vaststellen dat deze methode geen vruchten afwierp en heb daarom zelf een wetgevend initiatief genomen, zoals het Regeerakkoord voorzag. De goedkeuring in de Kamer vanavond laat toe dat voor het eind van 2017 het wetgevend proces afgerond zal worden” meldt Minister van Mobiliteit François Bellot.
Met het ontwerp van wet wordt een mechanisme van intentieverklaring ingevoerd, die voorafgaandelijk aan de staking moet worden afgelegd door elk personeelslid dat deel uitmaakt van een operationele beroepscategorie die als essentieel voor de dienstverlening wordt beschouwd, en aanwezig zou moeten zijn tijdens de staking. Nu er een wettelijke basis is, zullen de directiecomités van de ondernemingen aan het Sturingscomité bij de spoorwegen vragen om binnen de 30 dagen een advies te geven over enerzijds de leden van de beroepscategorieën die een dergelijke melding zullen moeten doen en anderzijds over de wijze waarop deze melding dient te gebeuren. Dankzij de individuele melding, die ten laatste 72u voor de start van de staking moet gedaan worden door de leden van de aangeduide beroepscategorieën over de intentie om te werken dan wel te staken, zullen de spoorbedrijven een duidelijk beeld hebben over het aantal personeelsleden die aanwezig zal zijn op een stakingsdag. Op die manier zal dus reizigersverkeer per spoor mogelijk zijn, volgens één van de vervoersplannen die vooraf door de directiecomités van Infrabel en van de NMBS bepaald werden. Het opvorderen van personeel wordt niet mogelijk gemaakt door het wetsontwerp. Voor personeelsleden die zich niet houden aan hun intentie die ze 72u voor de start van de staking kenbaar moeten maken, zijn sancties voorzien.
"Ik wil nogmaals onderstrepen dat ik veel belang hecht aan het sociaal overleg bij het spoor. Dergelijk overleg blijft de meest efficiënte weg om antwoorden te geven op bepaalde vragen en om latente conflicten te blussen. Ik neem dan ook deze gelegenheid te baat om aan de bedrijven zowel als aan de vakbonden te vragen om steeds alle kansen te geven aan het sociaal overleg", benadrukt François Bellot.
Het ontwerp van wet bepaalt dat de treingebruikers uiterlijk 24 uur vóór het begin van de staking moeten worden ingelicht over het treinaanbod en over de modaliteiten van het vervoersplan dat volgens het beschikbare personeel ten uitvoer wordt gelegd. "De communicatie naar de klanten is een prioriteit voor de spoorwegen. In het kader van de wet over organisatie van een continuïteit van de dienstverlening bij stakingen, wordt hier dan ook een prioriteit van gemaakt” stelt Minister Bellot.
Hij voegt eraan toe: "De regering heeft een moedige maatregel getroffen, in het belang van de reizigers en de duurzaamheid van de Spoorwegen. Dankzij de inzet van de niet-stakende werknemers zullen de NMBS en Infrabel op stakingsdagen een dienstverlening kunnen aanbieden aan de reizigers, zonder dat evenwel het stakingsrecht wordt geschonden." Minister Bellot hoopt dat de gegarandeerde dienstverlening bij stakingen begin 2018 in voege zal zijn. "Ik zal binnenkort een ontmoeting hebben met de CEO's om het tijdpad van de implementatie vast te leggen", besluit François Bellot.